perjantai 19. heinäkuuta 2013

Rust IS a crime



On autoja joihin ruoste tuo oman patinansa ja on autoja joissa ruoste on kuin finni nenässä.  Helsingin heinäkuun Cruisingeissa oli viihdyttävää ihastella rotta-tyylillä laitettuja autoja. Itsekin voisin kuvitella omistavani ja tekeväni rotta-auton, sillä seon hauska vastaveto sille bling blingille ja rahalla pätemiselle, joka autojen tunettamiseen usein liittyy.

Tämän Amatsonin kohdalla ruoste on kuitenkin syöpä, jonka poistamiseen tarvitaan stytostaattien ja sädehoidon sijaan laikkaa ja uutta peltiä. Onneksi tilanne ei näillä näkymin ole kovinkaan paha. Tietenkin ruostetta on aina enemmän mitä päällepäin voi nähdä, mutta mistään lahosta kannosta ei kuitenkaan ole kyse.

Vanhan auton ruosteiden poistaminen on helposti sen verran iso projekti, että kokonaisuudessaan ruosteiden hiominen, hitsailu ja maalaaminen poistaisi auton ajosta ainakin viikoksi, todennäköisesti paljon pidemmäksi aikaa. Suunnitelmissa on hoitaa ruosteen irrotus ensisyksyllä. Kuluvan kesän voi ajella ilman suurempia ongelmia tai pelko nopeasta leviämisestä, mutta ruostekukkaset kannattaa kerätä ennen syksyn sateita ja talven suolaisia loskakelejä. Mikäli asian jättää hoitamatta, ei korista ole muuttolintujen saavuttua paljoakaan jäljellä.

Tähän on kerätty kuvia Amazonin ruostuneista kohdista. Edustettuna ovat ne kohdat, jotka joutuvat kovalle koetukselle renkaista ja tiestä irtoavan kosteuden ja ravan kanssa. Kyseessä näyttävät olevan kyseisen automerkin ja monen muun auton vakiopaikat ruostua. Ehkä näistä kuvista on hyötyä jollekin Amazonin ostoa suunnittelevalle.



Suurin hitsaamisen paikka on takakontissa. Kyseessä on malliesimerkki siitä, mitä seuraa pienten asioiden sivuuttamisesta ja korjaamatta jättämisestä. Takakontin oikea puoli on paikoin läpiruostunut, koska luukun tiiviste on vuotanut monen vuoden ajan. Vesi on päässyt valumaan kumimaton alle ja syömään peltiä rauhassa. Samalla rapa ja kosteus on syönyt peltiä toiselta puolelta, lopullinen läpiruostuminen on tapahtunut varmasti lyhyen ajan sisällä. Ongelman olisi voinut välttää 40e tiivisteen vaihtamisella. Nyt edessä on kuitenkin isohko hitsaus, jonka haasteellisuutta lisää bensatankin läheisyys. Hitsaaminen pitää ajoittaa saamaan ajankohtaan kuin vuotavan tankin korjaaminen, sillä vaikka mistään suuresta vuodosta ei ole kyse, voi bensan hajun tuntea takakontissa selvästi.  




Toinen mañana -korjaus on ollut pelkääjän puolen jalkatilassa. Ikkunantiivisteen pitkään jatkunut vuoto on hapertanut yhden kohdan pohjapellistä. Kokonaisuutena pohja on hyvässä kunnossa ja sitä näyttää korjailun vuosikymmenien saatossa. Kyseinen reikä on mahdollisesti ollut olemassa jo edellisellä korjauskierroksella  vai niin pienenä, ettei omistaja ole nähnyt aiheelliseksi tai jaksanut paneutua siihen. Nyt paikkaaminen on kuitenkin edessä, koska kosteuden pääseminen kantaviin rakenteisiin ei ole hyvä juttu.
Ovi

Takana lokasuojienn ja niiden alla olevien "lisäkkeiden" väliin joutuu näköjään kosteutta.
Kastastusmies oli mekannut papereihin kylkien ruosteet hitsattavaksi. Jälki on kuitenkin niin karu, että nämä kohdat on otettava auki syksyllä ja katsottava mitä asialla voi tehdä.

Ruostetta edestä. Näyttäisi siltä, että reikiä on paikauttu purkalla, mutta kyse on jostain kovemmasta kitistä tms. Heijastuksessa minä ja poika

Vasemman peilin edestä, konepellin juuresta. jPelleistä löytyy jonkin verran kohtia, joissa ruoste on alkanut juuri vaikuttamaan ja saa maalin kupruilemaan . Näistä selviää todennäköisesti vain hiomalla ja maalaamalla.

Kirotut lokasuojat
Pienestä se lähtee


Pohjaa en ole uskaltanut tarkastella vielä suurennuslasin kanssa, mutta pohjan ja korin reunat on ainakin käsiteltävä.




Oikeanpuoleinen takalokasuojankaari on ikävimmässä kunnossa. Kunhan tämän saa hiottua, niin voi pohtia alkaako sitä paikkaamaan vai ostaako uuden kaaren.


Kyse on siis väistämättömästä taistelusta, joka on tehtävä moneen kertaan auton elinkaaren aikana. Mikä sitten on auton elinkaari, niin se on viimekädessä omistajasta ja hänen ahkeruudestaan kiinni.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti